Scrapbookingens historia

Har du någonsin undrat över scrapbookingens historia? När allt kommer omkring rankas scrapbooking som en av de bästa hobbyerna för män och kvinnor i alla åldrar.

Faktum är att över fyra miljoner vuxna är scrapbookers! Har scrapbooking funnits i ett par decennier eller dussintals decennier? Egentligen har scrapbooking funnits ganska länge. Formen för scrapbooking har förändrats genom åren, men scrapbookingens historia börjar på 1400-talet.

Enligt scrapbooking-historien ville folk ha ett sätt att bevara "klipp" som var viktiga för dem. Klippen inkluderade kärleksbrev, gratulationskort, visitkort, dikter och andra pappersföremål av betydelse eller sentimentalt värde. Intressant nog lades utsmyckningar till sidorna. Utsmyckat designat papper skulle skäras i små former och limmas på sidorna.

1400-talet

Scrapbooking historia har sina rötter i England. På 1400-talet blev vanliga böcker och vänskapsalbumet populärt. Brev, dikter, recept, klippbokscitat och liknande förvarades i de vanliga böckerna.

Vänskapsalbum användes vanligtvis när företaget bjöds in till ett hem. Företaget skulle uppmanas att signera albumet och att inkludera något personligt. Vissa personer inkluderade ett citat, en dikt eller sina tankar om husägarna. Andra ritade bilder.

1800-talet

Med tiden inkluderade scrapbookingens historia att bevara svartvita foton och tidningsurklipp. För att hysa dessa minnen uppfanns scrapbooking-album. Många av dessa album var stora och skrymmande.

Under mitten av 1800-talet tillverkades läderbundna album och innehöll ofta teman. Vissa album innehöll hörnfickor för foton och hade till och med sidor för akvarellfärgning eller teckning.

En scrapbookingpresident!

I scrapbookinghistoriens värld kanske du blir förvånad över att höra att en av presidenterna i USA var en scrapbooker! Det är rätt! Thomas Jefferson skapade album efter album med sidor som innehåller tidningsklipp från hans presidentskap.

I slutet av 1800-talet utnyttjade Mark Twain scrapbookingidén och uppfann Mark Twains självhäftande klippbok. Boken innehöll förinklistrade sidor som gjorde det superenkelt att sätta ihop ett album.

Scrapbooking blir mindre populärt

Sedan skedde ett skifte i scrapbookingens historia. Med lågkonjunkturen som följde efter första världskriget sjönk produktionen av scrapbookingalbum drastiskt.

Folk samlade fortfarande in och sparade sina foton, brev, gratulationskort och sådant, men de förvarades i lådor och förvarades på ett torrt område. För den som ville ha kvar sina klipp i ett album var det svårt att hitta en butik som hade albumen.

Senare, när fotografivärlden började expandera, fick scrapbooking ytterligare en hit. Människor var ivriga att köpa fotoalbum och spenderade mindre tid på scrapbooking-album. Faktum är att vissa människor slängde ut sina fyllda scrapbookingalbum för att de tyckte att albumen var sämre än fotoalbumet.

Scrapbookingens historik förändras drastiskt

1980 tog scrapbookinghistorien en annan vändning. En kvinna, Marielen Christensen, hade sammanställt 50 volymer av sin familjehistoria. Dessa böcker delades med allmänheten och fick många att bli intresserade av scrapbooking. Ms. Christensen öppnade den första scrapbookingbutiken – Keeping Memories Alive. Inom ett decennium blev scrapbooking en av de snabbast växande hobbyerna i Amerika.

Även om modern scrapbooking fortfarande innehåller foton, kärleksbrev, tidningsurklipp, etc., har hur föremålen visas förändrats. Scrapbookers kan nu välja från en mängd olika scrapbookingalbum. Layouterna inkluderar nu bakgrunder, toviga foton och intressanta utsmyckningar. Man är stolt över att designa varje sida. Scrapbookalbum skapas med avsikten att dela innehållet med andra människor, snarare än att hålla informationen privat.

Ett socialt evenemang

Det som en gång ansågs vara en individuell hobby har förvandlats till en social hobby. Vissa scrapbookingföretag uppmuntrar fester som ett sätt att marknadsföra sina produkter.

Scrapbookinggrupper, formella och informella, har dykt upp över hela världen. För de verkligt engagerade scrapbookers, det finns scrapbook kryssningar och retreater lätt tillgängliga!

Internet

Idag inkluderar scrapbookingens historia också den inverkan som internet har på denna populära hobby. Nu är scrapbooking-material tillgängligt över hela världen.

Det finns många scrapbooking-webbplatser, av vilka många erbjuder sammanställningar av layouter. 

Inom några sekunder kan scrapbookers hitta svar på sina scrapbookingfrågor eller kan beställa tillbehör online. Scrapbookers har också valet mellan scrapbooking för hand eller digitalt.

Gå in i nästan vilken hantverksbutik som helst och du hittar ett bra urval av scrapbookingtillbehör. Stora butiker har vanligtvis också en scrapbooksektion.

4 Jul 2023